Cum sa va ajutati copilul

Desi tipurile de nanism si gravitatea si complicatiile lor pot varia de la persoana la persoana, in general, viata de zi cu zi a copilului cu nanism poate fi neafectata. Desi asociatiile pentru persoanele cu disabilitati protejeaza drepturile oamenilor cu nanism, multi membri ai comunitatii celor de statura mica nu simt ca au o dizabilitate.

Va puteti ajuta copilul cu nanism sa duca cea mai buna viata posibila prin construirea propriului simt de independenta si stima de sine inca de la inceput.

Iata cateva sfaturi de luat in considerare:

  • tratati-va copilul conform varstei lui, nu dimensiunii. Daca va asteptati ca un copil de sase ani sa isi faca singur curatenie in camera, nu faceti o exceptie doar pentru ca este mic copilul dumneavoastra.
  • adaptati-va la limitarile copilului dumneavoastra.
  • un lucru atat de simplu precum un prelungitor pentru intrerupatorul de lumina ii poate da unui copil de statura mica un simt al independentei in casa.
  • prezentati starea copilului dumneavoastra - atat lui cat si altora - ca pe o diferenta mai degraba decat ca pe un handicap. Atitudinea si asteptarile dumneavoastra pot avea o influenta semnificativa asupra respectului de sine al copilului dumneavoastra.
  • invatati sa raspundeti la reactiile oamenilor fara manie, chiar daca e vorba de simpla curiozitate sau ignoranta fatisa. Abordati intrebarile si comentariile cat se poate de direct, apoi dedicati un moment evidentierii unui lucru special intalnit la copilul dumneavoastra. Daca acesta este cu dumneavoastra, aceasta abordare arata ca observati toate celelalte calitati care il fac unic. Va vor ajuta si sa va pregatiti copilul sa faca fata acestor situatii cand nu sunteti acolo.
  • nu treceti cu vederea eventualele tachinari la care poate fi supus copilul dumneavoastra la scoala. Vorbiti cu cadrele didactice pentru a va asigura ca acesta primeste ajutorul de care are nevoie.
  • incurajati-va copilul sa isi gaseasca un hobby sau o activitate placuta. Daca sporturile nu vor fi punctul forte al copilului dumneavoastra, atunci poate muzica, arta, calculatoarele, scrisul sau fotografia vor fi.
  • in sfarsit, implicati-va in asociatiile de sprijin precum Oamenii Mici ai Americii (Little People of America). Cunoasterea altor oameni cu nanism - atat egali,cat si mentori, ii poate arata copilului dumneavoastra cat de mult poate realiza.